ŠTO JE FENG SHUI?

Feng Shui, drevna kineska disciplina, proučava i istražuje odnos između prostora i čovjeka, na način da sagledava prostor u kojem živimo i radimo kao materijalno tijelo koje objedinjuje kako naše želje i težnje, tako i blokade i ograničenja. Cilj Feng Shuija nije samo uspostavljanje ravnoteže tog odnosa na van, već i na unutra, u smislu postizanja ravnoteže unutar samog čovjeka.

Feng Shui (čita se Fang Šuej) u doslovnom prijevodu znači Vjetar (Feng) i Voda (Shui). Prijevod ovog neobičnog naziva povezujemo s činjenicom da su u prirodi dva najaktivnija, najviše yang elementa, upravo voda i vjetar, koji svojim sporim, ali neumoljivim djelovanjem mijenjaju i oblikuju prirodno okruženje. Ili kako bi to rekli Kinezi: “Vjetar raznosi Qi (vitalnu energiju), a voda ga privlači i zadržava.”

U današnje vrijeme, Feng Shui nam može uvelike pomoći da prepoznamo, osvijestimo i dopremo do naših unutarnjih instinkata, koje smo zbog raznih čimbenika djelomično ili potpuno zanemarili. Razlog tome možemo tražiti u odgoju, životu u civilizaciji, stresu modernog doba i usredotočenosti na stvari izvan nas samih. To nas je dovelo do točke da više ne prepoznajemo “poruke” koje nam dolaze “iznutra”. Feng Shui u tom smislu znači znati i moći prepoznati ritmove prirode, shvatiti što nam ona putem okoliša “govori” te sukladno ovim spoznajama energetskog tipa, kreirati i graditi konformacije koje će nas podržati na najbolji mogući način.

Jasno nam je da od okoline koja nas okružuje, mi na nesvjesnoj razini zaprimamo informacije koje u nama mogu proizvesti osjećaj ugode ili neugode, te sukladno tome Feng Shui prepoznajemo kao disciplinu koja istražuje učinke koje okolina ima na ljudski organizam i psihu. Pod okolinom podrazumijevamo klimu određenog područja, nazočnost vodenih masa poput oceana, mora i rijeka, planina i brežuljaka, te elemente koje je u nju unio čovjek, poput zgrada, puteva, autoputeva, željeznica. Istovremeno, Feng Shui proučava utjecaj čovjeka na prirodu. To je proces u oba smjera.

Zašto Feng Shui?

Feng Shui se, među ostalim, koristi za utvrđivanje najboljeg položaja za gradnju kuće, zgrade, stana, te njihovim vanjskim i unutarnjim uređenjem. Prilikom odabira prostora (stambenog/poslovnog), često se oglušujemo o unutarnji glas/intuiciju koja nas upozorava da neko mjesto nije baš primjereno nama.

Tome uvelike pridonose “kompromisi” kojima moramo pribjegavati, u velikoj većini slučajeva zbog nedostatka financijskih sredstava. Koliko puta smo se osjetili “stješnjeni” u vlastitom prostoru, ili smo morali “trpiti” neke situacije ili čak i raspored soba i pokućstva koji nam nije bio po volji, a sve u cilju postizanja kompromisa koji su nam trebali donijeti neku korist?

No, uvijek postoji jedno “ali”. Ukoliko se življenje u prostorima koji nas duboko uznemiruju i u kojima se ne osjećamo zadovoljno oduži, to dovodi do stalne napetosti koja se može manifestirati problemima – najprije hormonalnim, uzrokovanim kompenzacijom stresa putem endokrinog sustava; bolovima različitih vrsta, osjećajem slabosti, umorom, depresijom, napetošću, bijesom, osjećajem da stalno nešto nije u redu, pa sve do nedostatka kreativnosti, manjka upornosti i nedostatka samopoštovanja.

Međutim, ako položaj i raspored unutar i izvan prostora odgovara našim “unutarnjim” zahtjevima i ispunjenju naših unutarnjih normi, osjećat ćemo se zadovoljno i bit ćemo spremniji voditi aktivan i uspješan život, u svim njegovim segmentima – od emotivnog do financijskog i društvenog.

icon

Kuća=Tijelo

Kuća, odnosno dom, predstavlja ogledalo našeg života i našeg postojanja, odraz nas samih, a u materijalnom smislu predstavlja ono što nam se događa. Naš dom bi trebao biti mjesto koje će nama i našoj obitelji pružiti odmor, podržati nas energetski i samim time omogućiti nam da se osjećamo fizički i psihički dobro. Slično tome, mjesto na kojem radimo bi nas trebalo podržati i poticati u ostvarenju naših poslovnih ciljeva.

Okolina u kojoj živimo i radimo je informacijsko polje iz kojega pomoću Feng Shuija možemo očitati kakvo nam je zdravlje, u čemu nas naša prošlost blokira, kako naša obitelj utječe na nas, imamo li više ili manje mogućnosti izbora i samim time veću ili manju mogućnost djelovanja na našu budućnost, kakvi su nam partnerski i drugi odnosi. Ukazuje nam na blokade i na načine kako da ih uklonimo ili spriječimo njihov dosadašnji utjecaj na nas.

icon

Usporedba kuće i tijela

U Feng Shuiju se njeguje holistički pristup. Kuća je energetsko biće koje se tretira i ``liječi`` na cjelovit način. Poput akupunkture kojom akupunkturist osigurava da energija u meridijanima tijela bude protočna, da slobodno kola i hrani na najkvalitetniji način sve dijelove istog, na isti način savjetnik Feng Shuija provjerava dotok i zadržavanje kvalitetne energije u željenom prostoru, raspored prostorija, vanjskih i unutarnjih konformacija i tome slično i na temelju toga daje prijedloge i rješenja kako stvoriti harmoničnije uvjete života i rada.

Naše fizičko tijelo je strukturirano na takav način da je gotovo sva aktivnost povezana s prednjim dijelom tijela u smislu da hodamo (gotovo uvijek) prema naprijed, koristimo ruke prema naprijed, jedemo, gledamo, govorimo prema naprijed, dok je stražnji dio tijela ``čvršći`` (kralježnica), manje aktivan ali i snažniji u odnosu na prednji dio tijela, mogli bismo gotovo reći da ima ulogu zaštitnika tijela. Na isti način se percipira stambeni/radni prostor. Prednji dio kuće se povezuje s budućnošću prema kojom idemo, a stražnji dio kuće se povezuje s našom prošlošću, s korijenima od kojih potječemo. Prema tome, stražnji dio kuće bi trebao biti ``mirniji``, davati osjećaj zaštite, stabilnosti i sigurnosti i općenito govoreći biti malo zatvoreniji, dok bi prednji dio, koji predstavlja budućnost, mogućnosti, realizaciju i tome slično, u pravilu trebao biti otvoreniji.

Ukratko, kada je odnos tijela i prostora u harmoniji, tj. u skladnom odnosu s onim što ga okružuje (druge zgrade u okolici, ceste, vanjski oblici) na način da od okoline biva ``nahranjen`` dobrom, kvalitetnom i vitalnom energijom (npr. prostor je prozračan, ima prirodnog svjetla i okružen je skladnim oblicima), tada takav prostor podržava osobe koje stanuju ili rade u njemu. Ukoliko nešto sprječava, djelomično ili potpuno, odnos tijelo-prostor u primanju količine energije koliko mu treba da bi mogao dobro funkcionirati, ili ukoliko je energija koja dolazi loše kvalitete, u tom slučaju se manifestiraju blokade i problem.

UPIT ZA PONUDU


    Provjera privatnosti


    Pročitao/la sam i slažem se Provjera privatnosti